Hyvä tietää, kun haluat ruokkia lintuja

Aloita pienesti

Lintujen ruokinta on luontodokumenttia omalla pihalla. Kaupoissa myytävät siemenautomaatit on näppärä tapa saada ruokaa tarjolle. Valitse mieluiten muovista tai metallista valmistettu automaatti ja lintulauta, jossa linnut eivät pääse asustamaan ja ulostamaan ruoan päälle. Oikeanlainen automaatti on helppo puhdistaa.

Hyvässä automaatissa on riittävän suuri säiliö ja ympärillä astinlauta tai kouru, jolloin siemeniä pääsee hakemaan useampi lintu samalla kertaa. Laita pihalle aluksi vain pieni ruokinta, jotta näet onko ruokintapaikka linnuille turvallinen ja jaksatko sitä hoitaa. Kerran aloitettua ruokintaa ei tulisi lopettaa ennen kevättä ja maan sulamista. Kun siivekkäiden joukko pihallasi kasvaa, laita muutama muukin tarjottava oheen. Esimerkiksi rasvasiemenseospötkö tai talipalloja. Ne ovat avuksi silloinkin, jos olet poissa ja siemenet loppuvat automaatista.

Muovinen lintulauta

Mihin ruokinta-automaatti olisi paras laittaa?

Lintulaudalla sattuu ja tapahtuu. Yleisin riskitilanne on paikalle pyrähtävä varpushaukka tai petohälytys yleensä. Varoituksen tultua koko parvi säntää pakoon ja ikkunasta heijastuva metsä tai taivas voi koitua siivekkään kohtaloksi.

Tiheä pensas tai havupuu on hyvä kaveri automaatille. Roikkumaan laitettava automaatti voidaan ripustaa mainiosti ison puun oksalle. Ripustuskorkeus riittävän ylös mutta kuitenkin niin, että sitä yltää puhdistamaan lumesta ja täyttäämään siemenillä.

Jos pystytät lintulaudan puuvarren varaan, valitse rauhaisa ja avoin paikka. Ateriointipuu tai pensas sopivan matkan päässä tukee ruokarauhaa. Oravan loikkaamista lintuladalle voi estää riittävällä etäisyydellä puusta tms. Aukea paikka pelastaa väijyviltä kissoilta.

 

Millaista ruokaa linnuille?

Suolaiset, mausteiset tai homeiset ruoat ja leivänmurut eivät ole lintujen ruokaa. Leipä yleisestikin on ravintoarvoltaan heikkoa eikä se pidä hengissä kylminä pakkaspäivinä. Kuiva leipä turpoaa linnun vatsassa, eikä tästäkään syystä ole parasta ravintoa.

Kaupoissa on runsas valikoima siemenrasvaseospalloja ja -pötköjä. Kiinnitä pötkö kanaverkolla puunrungon ympärille ja laita pallot automaattiin, johon mahtuu samalla kertaa useampi pallo. Talipallot säilyvät näin paremmin oravien ja harakoiden rosvoukselta.

Siemeniä laitettaessa kannattaa katsoa ympärille, minkälaisessa maastossa ruokinta sijaitsee. Puustoista aluetta suosii moni pikkulintu ja tikkalaji. Varma valinta ruoaksi on kuoreton auringonkukansiemen. Se on kuorettomana vähän kalliimpaa mutta linnut voivat näin hyödyntää kaiken mitä tarjotaan, eikä maahan synny tyhjien kuorien roskakasaa. Puhtaampaa ja siistimpää ruokkijalle. Tikat pitävät rasvasta, joka voidaan tarjota läskinpalana puunrungolta (kanaverkko ympärille) tai siemenrasvaseospötköillä. Käpytikka vierailee ahkerasti automaatilla, jossa on kuorittua auringonkukansiementä.

Maapähkinä on jokaisen ruokkijan valikoimassa. Osa linnuista mm. mustarastas ja puukiipijä eivät aterioi lintulaudalla. Ne syövätkin lintulaudan alle pudonneita pähkinän ja siementen muruja. Erikoisherkkua ruokatarjontaan saadaan pakastetuista marjoista, hedelmänpaloista ja saksituista rusinoista. Puukiipijälle helpoin ateria syntyy rasvasiemenpötköstä, joka on kanaverkolla puun rungolle kiinnitetty.

Peltomaisemassa ruokintapaikalle sopii niinikään kuoreton auringonkukansiemen, maapähkinämurska sekä kaura. Keltasirkkuparven koko voi olla komeakin, jos kauraa on hyvin esillä talven mittaan.

sinitiainen09_13

Ruokintapaikan hoito

Pidä silmällä pihan ja ruokintapaikan tapahtumia. Helppo tapa suojata lintuja taudeilta on puhdistaa maa säännöllisesti esim. katuharjalla lintujen ulosteista ja vanhasta ruoasta. Jos tarjoat auringonkukansiemenet kuorettomana on puhdistaminen helpompaa, sillä roskaa ei synny.

Joskus ruokintapaikalla näkyy uneliaanoloinen, pörhöllään oleva lintu. Kyseessä voi olla salmonella tai loistauti. Puhdista tällöin ruokinta-automaatti heti ja poista pintamaa ruokintapaikan alla salmonellabakteerin hävittämiseksi. Jos ruokinnalla alkaa näkyä enemmän sairastuneita lintuja on ruokinta lopetettava siihen asti, että sairaita lintuja ei enää havaita. Puhdista ruokintapaikka perusteellisesti.

Lumisateen jälkeen harjaa lintulaudalta siemenet esiin ja lisää tarvittaessa uutta ruokaa. Murskattu maapähkinä kovettuu kastuessaan säiden armoilla. Rouhi tai hienonna kovettunut ruokakerros tai vaihda uuteen. Leutoina ja kosteina talvina on puhtaanapito tärkeää.

Lisää lintujen talviruokinnasta: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml

Nautinnollisia luontoelämyksiä!

Talitintti ja siemen