Miten aloitan lintujen ruokinnan?

Lintujen ruokinta on luontodokumenttia omalla pihalla. Kaupoissa myytävät siemenautomaatit on hygieeninen tapa saada ruokaa tarjolle. Valitse mieluiten muovista tai metallista valmistettu automaatti, jossa linnut eivät pääse kakkimaan ruoan päälle. Oikeanlainen ruokinta-automaatti on helppo täyttää ja puhdistaa.

Hyvässä automaatissa on riittävän suuri, läpinäkyvä säiliö ja ympärillä astinlauta tai kouru, jolloin siemeniä pääsee hakemaan useampi lintu samalla kertaa. Laita pihalle aluksi vain pieni ruokinta, jotta näet onko ruokintapaikka linnuille turvallinen ja jaksatko sitä hoitaa. Kerran aloitettua ruokintaa ei tulisi lopettaa ennen kevättä ja maan sulamista. Kun siivekkäiden joukko pihallasi kasvaa, laita toinenkin pieni ruokapiste. Esimerkiksi rasvasiemenseospötkö tai talipalloja. Ne ovat avuksi silloin, kun olet poissa ja siemenet loppuvat automaatista. Kakkosruokintapiste on usein se, jossa arvojärjestyksessä alempiarvoiset linnut pääsevät ruoan ääreen.

Katso video: Miten aloitan lintujen ruokinnan?

Mihin ruokinta-automaatti olisi paras laittaa?

Ruokintapaikalla sattuu ja tapahtuu. Yleisin riskitilanne on paikalle pyrähtävä varpushaukka tai petohälytys yleensä. Varoituksen tultua koko parvi säntää pakoon ja ikkunasta heijastuva metsä tai taivas voi koitua siivekkään kohtaloksi.

Tiheä pensas tai havupuu on hyvä kaveri automaatille. Roikkumaan laitettava automaatti voidaan ripustaa mainiosti ison puun oksalle. Tuiskuavan lumen ja sateen saa pidettyä pois jos laitat tarjoilun ison oksan alle suojaan. Ripusta automaatti riittävän ylös mutta kuitenkin niin, että huoltotoimet onnistuvat vaivatta.

Jos pystytät ruokapisteen puukepin varaan, valitse rauhaisa ja avoin paikka. Ateriointipuu tai pensas sopivan matkan päässä tukee ruokarauhaa. Oravan loikkaamista ruokatarjonnalle voi estää riittävällä etäisyydellä puusta tms. Aukea paikka pelastaa väijyviltä kissoilta.

Mitä ruokaa linnuille?

Suolaiset, mausteiset tai homeiset ruoat ja leivänmurut eivät ole lintujen ruokaa. Leipä yleisestikin on ravintoarvoltaan heikkoa eikä se pidä hengissä kylminä pakkaspäivinä. Kuiva leipä turpoaa linnun vatsassa, eikä tästäkään syystä ole parasta ravintoa.

Kaupoissa on runsas valikoima talipalloja ja -pötköjä. Kiinnitä pötkö kanaverkolla puunrungon ympärille ja laita pallot automaattiin, johon mahtuu samalla kertaa useampi pallo. Talipallot säilyvät näin paremmin oravien ja harakoiden rosvoukselta. Muoviset suojaverkot on hyvä jättää kokonaan pois, sillä verkkoon on jäänyt kohtalokkaasti jalastaan kiinni niin tintti kuin tikkakin.

Ruokintapaikkaa perustaessasi katso ympärille, minkälaisessa maastossa ruokinta sijaitsee. Puustoista aluetta suosii moni pikkulintu ja tikkalaji. Varma valinta ruoaksi mihin tahansa ympäristöön on Nokittavaksi-kuoreton auringonkukansiemen. Se on kuorettomana vähän kalliimpaa mutta linnut voivat näin hyödyntää kaiken mitä tarjotaan, eikä maahan synny tyhjien kuorien roskakasaa. Puhtaampaa ja siistimpää ruokkijalle.

Kestosuosikki eritoten lintumaailmassa on Nokittavaksi-Gourmet, johon olemme yhdistäneet kuoritun auringonkukansiemenen ja maapähkinämurut. Käytä sitä automaatissa, jossa on metalliverkko. Sen verran tiheäsilmäinen, että siemenet ja maapähkinä pysyvät paikoillaan mutta linnut voivat käydä nappaamassa omansa. Maahan pudonneille on omat ottajansa. Tikat pitävät rasvasta, joka voidaan tarjota läskinpalana puunrungolta (kanaverkko ympärille) tai talipötköillä. Käpytikka vierailee ahkerasti automaatilla, jossa on kuorittua auringonkukansiementä.

Rouhittu maapähkinä on jokaisen ruokkijan valikoimassa. Osa linnuista mm. mustarastas ja puukiipijä eivät mielellään aterioi lintulaudalla tai ruokinta-automaatilla. Ne syövätkin maahan pudonneita pähkinän ja siementen muruja. Maapähkinää saa myös kokonaisena, mikä on erityisesti oravalle iloinen uutinen. Erikoisherkkua ruokatarjontaan saadaan pakastetuista marjoista, hedelmänpaloista ja saksituista rusinoista. Puukiipijälle helpoin ateria syntyy rasvasiemenpötköstä, joka on kiinnitetty kanaverkolla puun rungolle.

Peltomaisemassa ruokintapaikalle sopii niin ikään kuoreton auringonkukansiemen, maapähkinämurska sekä kaura. Keltasirkkuparven koko voi olla komeakin, jos kauraa on hyvin esillä talven mittaan. Nokittavaksi-kauraa on saatavana myös kuorettomana.

Katso video: Mitä ruokaa linnuille?

Ruokintapaikan hoito

Pidä silmällä pihan ja ruokintapaikan tapahtumia. Helppo tapa suojata lintuja taudeilta on puhdistaa maa säännöllisesti esim. katuharjalla lintujen ulosteista ja vanhasta ruoasta. Jos tarjoat auringonkukansiemenet kuorettomana on puhdistaminen helpompaa, sillä roskaa ei synny.

Joskus ruokintapaikalla näkyy uneliaanoloinen, pörhöllään oleva lintu. Kyseessä voi olla salmonella tai loistauti. Puhdista tällöin ruokinta-automaatti heti ja poista pintamaa ruokintapaikan alla salmonellabakteerin hävittämiseksi. Jos ruokinnalla alkaa näkyä enemmän sairastuneita lintuja on ruokinta lopetettava siihen asti, että sairaita lintuja ei enää havaita. Puhdista ruokintapaikka perusteellisesti.

Lumisateen jälkeen harjaa lintulaudalta siemenet esiin ja lisää tarvittaessa uutta ruokaa. Murskattu maapähkinä kovettuu kastuessaan säiden armoilla. Rouhi tai hienonna kovettunut ruokakerros tai vaihda uuteen. Leutoina ja kosteina talvina on puhtaanapito tärkeää.

Lisää lintujen talviruokinnasta: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml

Nautinnollisia luontoelämyksiä!